Yahya Ayyash Kematiannya Menghidupkan Ribuan Pejuang

Iklan Semua Halaman

Yahya Ayyash Kematiannya Menghidupkan Ribuan Pejuang

Admin
Kamis, 26 Maret 2020

Asianmuslim.com - Pada tanggal 5 Januari 2019 genaplah 23 tahun kepergian As Syahid Yahya Ayyash. Beliau merupakan sosok utama dibalik operasi syahid yang dilakukan oleh rakyat Palestin ke atas tentara rezim zionis Israel.

Beliau juga merupakan angggota setia Hamas dan pemimpin Brigede Al Qassam Cabang Tepi Barat sehingga tahun 1996 dengan memberi bantuan keahlian dalam membuat bahan ledakan daripada bahan-bahan mentah yang mudah didapati di Palestin.

Beliau juga diberi gelar “The Engineer” (المهندس) kerana mahir dalam teknik pembuatan bom berani mati dalam konflik Palestin-Israel. Beliau adalah orang yang bertanggunjawab dalam teknik "bom syahid" dalam peperangan menentang rejim zionis.

Aku bernazar kepada Allah bahwa diriku adalah untuk Allah, kemudian untuk agama Islam. Maka tidak ada pilihan bagiku kecuali kemenangan atau mati syahid, kerana perang melawan Israel itu harus berlanjut sampai semua orang Yahudi keluar dari setiap jengkal tanah Palestin.'(Yahya Ayyash)

Beliau merupakan sosok yang menjadi pencarian "most-wanted". Beliau diburu oleh rejim zionis yang mengakibatkan beliau hidup berpindah tempat selama tiga tahun.

Dalam masa persembunyian itu, beliau manfaatkan waktunya untuk melatih pemuda-pemuda Palestin dalam membuat senjata dan bom menggunakan bahan-bahan sederhana yang mudah didapatkan di bumi Palestin.

Peristiwa pembunuhan Yahya Ayyash terjadi pada 5 Januari 1996 bermula saat beliau bersembunyi di rumah sahabatnya Usamah Hammad. Bapak saudara Usamah yang dikenal sebagai Kamal Hamad telah mengetahui keberadaan beliau di rumah Usamah. Disebabkan iming-iming harta, Kamal Hammad telah bersekongkol dengan Ejen Shin Beit untuk membantu mereka membunuh Yahya Ayyash.

Agen Shin Beit telah memberikan Kamal sebuah telefon yang telah dipasang untuk merekam setiap perbincangan Yahya Ayyash. Kamal kemudian menyerahkan telefon yang ditanam peledak tersebut kepada Usamah kerana beliau tahu bahawa Yahya biasa menggunakan telefon bimbit anak saudaranya. Ketika Yahya sedang menghubungi ayahnya, percakapan tersebut telah direkam oleh Shin Beit yang akhirnya meletupkan telefon tersebut dari jauh. Letupan tersebut telah menghancurkan kepalanya mengakibatkan beliau syahid. Menurut sumber, kematian Yahya Ayyash telah didalangi oleh Agensi Keselamatan Israel (Shin Beit) dengan kerjasama dengan saudara Usamah yaitu Kamal Hamad.

Ketika itu, Yahya Ayyash telah meninggalkan isterinya yang sedang hamil dan mengikut perjalanan beliau, hari pembunuhannya adalah hari untuk bertemu dengan keluarganya setelah sekian lama bersembunyi daripada tentera rejim zionis.

Dengan kematian Yahya Ayyash tentara zionis menyangka bahwa tiada lagi penentangan terhadap setiap rencana mereka, namun kematiannya justru melahirkan beribu-ribu 'Yahya Ayyash' untuk membalas kemaraan zionis Israel. Kematian beliau telah menguatkan semangat jihad umat Islam Palestina kerana kekuatan umat Islam bukan sekadar terletak kepada seorang pemimpin tetapi bergantung kepada kekuatan iman dan takwa.

Sumber:- Buku Perjalanan Meminang Bidadari (Kisah Luar Biasa 10 tokoh Syahid Moden- Qassam.ps- Wikipedia Yahya Ayyash
Baca Juga